Ételeink nagyító alatt

Hólyaggyulladás okai. Hólyaghurut – Okok, tünetek és kezelés

Vese és hólyag

Módosítva: A húgyhólyag idült gyulladása jellemzően más alapbetegségre visszavezethető, gyakori vizelési ingerrel pollakisuriafájdalmas vizeletürítéssel dysuria járó következményes állapot.

Az idült hólyaggyulladás előfordulása Különösen női változókorban, és mindkét nemen 60 év felett. Ezekben az életkorokban az egyének többségénél előfordul hosszabb-rövidebb ideig tartó formában.

bélféreg vizsgálat

Az idült hólyaggyulladás okai Nőknél:A mellső hólyagfal süllyedése, húgyhólyagsérv cystokele Méhsüllyedés prolapsus uteri Változókori hormonhiány a hólyag hátsó fal, a "trigonum" sorvadása miatt HólyagkőHólyagdaganatHólyagdaganat2. FérfiaknálHólyagkőHólyagdaganatA prosztata jóindulatú megnagyobbodása benignus prosztata hiperplázia, BPH ProsztatarákProsztatarákValamennyi okra jellemző, hogy a vizeletürítést megnehezíti, ezáltal a hólyag kiürítése nem tökéletes, a vizelet pang, befertőződik.

Megkülönböztethetünk egyszerű, illetve komplikált húgyhólyaggyulladást. Az egyszerű húgyhólyaggyulladás jellemzően az egyébként egészséges egyénekben alakul ki, közülük is a nők nagyobb számban érintettek.

Az idült hólyaggyulladás tüneteiAz idült hólyaggyulladás legfontosabb tünete a nehéz és fájdalmas vizeletürítés dysuria és gyakori vizelési inger pollakisuria. A vizeletürítés jellemzően a vizelés végén okoz égő-görcsös fájdalmat.

Az idült hólyaggyulladás által okozott tünetegyüttest az orvosi szakirodalom LUTS lower urogenital tract syndrome néven említi.

hólyaggyulladás okai

Hőemelkedés, láz, deréktáji fájdalom már veseszövődmények megjelenésére utal. Az idült hólyaggyulladás lefolyásaAz idült hólyaggyulladás lefolyása az alapbetegségtől és a szövődményektől függ.

  • Húgyúti fertőzések, húgyhólyaggyulladás
  • Facebook Like A heveny hólyaggyulladás előfordulása és okai A hólyaghurut a férfiakat és a nőket egyaránt, az év bármely szakában érheti.

A legfontosabb szövődménye a vesemedence gyulladása, mely idültté válva krónikus magas vérnyomás, állandó gennyvizelés és fokozódó veseelégtelenség okozója lehet. Nagy mennyiségű vér megjelenése elsősorban tbc-re, daganatra, ritkábban húgysavkőre utal.

Idült hólyaggyulladás

Az idült hólyaggyulladás diagnózisaA diagnózis célja elsődlegesen az alapbetegség kimutatása. Ehhez az alábbi vizsgálatok elvégzésére hólyaggyulladás okai szükség:Hólyagtükrözés: elsősorban a hólyagkő, hólyagdaganatok kimutatásáraNőknél rutin nőgyógyászati vizsgálat a hólyagsérv kizárásáraFérfiaknál urológiai vizsgálat hólyaggyulladás okai hólyagkő, ill.

hólyaggyulladás okai

A gyulladást hólyaggyulladás okai kiváltó kórokozó azonosítására ún. Vizelet mintavételre olykor katéteres beavatkozásra is szükség a férgek tablettáinak áttekintése. Az idült hólyaggyulladás terápiájaA terápia elsődleges célja az alapbetegség gyógyítása.

Ez minden esetben a diagnózis függvénye.

Az egyszerű húgyhólyaggyulladás

A hólyagsérv és a különböző daganatok, olykor a prosztata betegségei is műtéti kezelést indokolnak. Daganatos betegség esetén mindenkor az illetékes szakmai hólyaggyulladás okai kezelési sémáját kell követni.

Az alapbetegség kezelésével párhuzamosan a bakteriológiai tenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelést végzünk. Az idült hólyaggyulladás gondozása, életvitelIdült gyulladás esetén rendszeres bakteriológiai tenyésztés javasolt elsősorban a vesék védelme érdekében.

hólyaggyulladás okai

Az idült vesemedence-gyulladás által okozott magas vérnyomás belgyógyászati-kardiológiai gondozást is igényel. Egyéb tudnivalók az idült hólyaggyulladásrólAz idült hólyaggyulladást kiváltó betegségek az életkor előrehaladtával előbb-utóbb megjelennek. A vesék védelme érdekében, továbbá a háttérben gyakorta meghúzódó daganat kizárása végett a kezelést halogatni nem szabad.

Forrás: EgészségKalauz.