Tudja-e, melyik az élővilág leghosszabb állata?

Tengeri laposféreg. Megtalálták a tenger leghangosabb állatát – egy férget

Tartalom

  tengeri laposféreg

  Dippold Ádám A Leocratides kimaraorum nevű féreg a tenger mélyén, méteres mélységben található szivacsokban él, és sajátos rekordot tudhat a magáénak, ez ugyanis az egyik leghangosabb állat a tengerben. A férgek akár decibeles hangokat is képesek kiadniamire a kutatók egészen véletlenül jöttek rá: A. Richard Palmer, az Albertai Egyetem tengerbiológusa szerint a ben felfedezett faj egyedeit nem emiatt vizsgálták, tengeri laposféreg felfigyeltek a csettintésszerű zajokra.

  tengeri laposféreg

  A biológusok feltételezik, hogy ez a vízben még hangosabbnak hatnak a csettintések. A csodálatos Leocratides kimaraorumFotó: Cell Palmer szerint különösen meglepő, hogy ezeket a hangokat épp egy féreg adja ki: a tengeri laposféreg tagjai még a háromcentis hosszt sem érik el, áttetszőek, és igen harciasak.

  Palmerék szerint az állatok valószínűleg a kavitációs hatást használják ki a zajkeltéshez, bár ennek bizonyítására még további kutatások szükségesek.

  Ahogy azt is vizsgálják még, hogy miért adják ki ezeket a hangokat. A tengerbiológusok feltételezése szerint valószínűleg a területüket védik, ezért ordítanak egymásra, de nem zárják ki azt sem, hogy a különös szokás egyéb kommunikációs célokat szolgál.

  Nem ez a féreg az egyetlen hangos állat a tengerben: majdnem ilyen zajosak például a csettintőrákok is, tengeri laposféreg ő esetükben viszont világos, hogyan keltenek zajt — csettintenek az ollójukkal.

  egy vagy kétéltű helminták

  Egy ben felfedezett fajuk ezzel kábítja el a zsákmányául szolgáló kis halakat, a fajt emiatt nevezték el a Pink Floydról Synalpheus pinkfloydia zenekarról ugyanis helix pass enterobiasis hírlik, hogy egy londoni koncertjükön olyan hangosan játszottak, hogy a közeli halastó összes lakója felfordult tőle. Kapcsolódó cikk a Qubiten:.