Zombivá változtatja a hangyákat egy élősködő gombafaj

Parazita hangya, Navigációs menü

parazita hangya

Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek. Bezárás Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek.

Bezárás MTI Tetszett a cikk? A trópusi hangyákban élősködő gomba teljesen parazita hangya áldozatát, arra késztetve a gazdaállatot, hogy a parazita számára optimális helyen lehelje ki a lelkét - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely a BMC Ecology című folyóiratban tette közzé tanulmányát. A kutatók thaiföldi esőerdőkben vizsgálták a Camponotus-nemzetséghez tartozó lóhangyákat.

Ezek az átlagosnál nagyobb rovarok, amelyek testhossza eléri a 0,5 centimétert, a fák lombkoronájában élnek.

Zombivá változtatja a hangyákat egy élősködő gombafaj

Amikor gyógyszerek tisztítása a parazitáktól az Ophiocordyceps unilateralis nevű parazita megfertőzi parazita hangya hangyát, az valóságos zombivá válik - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Ahogy a gomba növekszik, teljesen megszállja áldozata testét és központi idegrendszerét.

parazita hangya

A parazitának "köszönhetően" a hangya izomzata elsatnyul, az izomrostok szétesnek. S míg egy egészséges hangya ritkán tér le a megszokott "csapásról", a zombi össze-vissza bolyong, és képtelen hazatalálni.

Posts navigation

A gombafertőzés izomrángásokat is okoz, amelyek miatt a hangya lezuhan a fáról, s ha egyszer a földre kerül, már képtelen visszamászni a magasba. Így a füves "félemeleten", a talaj fölött 25 centiméterre rendezkedik be.

tojás féreg, hogyan kell adományozni paraziták kezelése szanatóriumokban

Az új élőhely sokkal hűvösebb és nedvesebb, mint a korábbi, viszont ideális körülményeket biztosít a gomba parazita hangya. Húrtest paraziták délutáni melegben a hangya cselekedeteit irányító élősködő arra kényszeríti a rovart, hogy beleharapjon a levél hátoldalán futó főérbe.

Tartalomjegyzék

A gombasejtek addigra már átszőtték parazita hangya hangya álkapcsait parazita hangya izmokat, és elválasztják egymástól az egyes rostokat. Ennek következményeként a hangyánál "szájzár" alakul ki, vagyis még halála után sem képes elengedni a levelet, amelybe beleharapott.

Néhány nappal később a hangya fejéből  úgynevezett sztróma termőtestpárna türemkedik ki, amely gombaspórákat bocsát ki. Utóbbiak pedig újabb hangyákat fertőznek meg.

Manipulatív vírusok és agyevő cinkék – zombik az állatvilágban

Mint David Hughes, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója, a tanulmány első szerzője rámutat, a gomba egyszerre két fronton támadja meg a hangyákat. Egyrészt mozgó élelemforrásnak használja a rovarokat az élősködő, másrészt megtámadja az izomzatát és a központi idegrendszerét, minek eredményeként a hangyák zombiként engedelmeskednek a gomba "óhajának".

E két tényező ideális fejlődési feltételeket biztosít a gomba növekedéséhez és szaporodásához. Az egészséges hangyák sohasem viselkednek így" - összegezte David Hughez.

  1. Halálfogásra kényszerít a horrorgomba | hu
  2. Krónikus giardiasis tünetei
  3. Dippold Ádám Az Ophiocordyceps nemzetségbe tartozó gombák rovarokon élősködnek, és amellett, hogy minden, a gombák által kedvelt rovarfajnak saját parazitája van, még a klímaváltozást is kibírják: a fertőzött hangyák máshogy viselkednek a trópusokon, mint mérsékelt égövön, hogy minél több áldozathoz juttathassák el a spóráikat.
  4. Rendszerint három formája jelenik meg egy fajon belül: a szárnyas hím, a szárnyas nőstény és a szárnyatlan munkás.
  5. Index - Tech-Tudomány - Zombihangyák testéből előtörő parazita gombák az év horrortudományi képein

Fenotípus valamely élőlény alaktani és élettani sajátosságainak összessége, az öröklött tulajdonságok és a környezet együttes hatására létrejött megjelenési alak. Ezek a tulajdonságok egyaránt lehetnek élettaniak, alkatiak, illetve viselkedésbeliek.

Egy gombáról persze erős túlzással sem feltételezhetünk stratégiai gondolkodást, ám a természet olyan különleges képességgel ruházta fel, ami előtt le a kalappal. Zombihangya Minden azzal kezdődik, hogy az Ophiocordyceps nemzetségbe tartozó parazita gomba szétszórja spóráit, amelyekbe óhatatlanul beleakadnak táplálék után kutató hangyák. Először egy, a gomba fejlődése számára ideális mikrokörnyezetbe kormányozza áldozatát, majd arra készteti, hogy harapjon parazita hangya egy levélbe. A továbbiakban áttöri a gazdatestet és növekedni kezd.