Megőrült hernyó: védelmezte a belőle kimászó parazitákat

Darázs paraziták. Horror a valóságban: 5 igazi testrabló | hu

Így nyírják ki a hangyákat a parazita darazsak

A kikelő lárvák át is veszik az irányítást a pókok felett, és ráveszik a gazdaállatokat, hogy a fejlődésüket segítő hálókat és gubókat alakítsanak ki. A lárvák utóbb végeznek a pókokkal, majd átalakulva útra kelnek, hogy tovább szaporodjanak. William Eberhard, a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet szakértőjének és Marcelo Gonzaga, a brazíliai Uberlândiai Szövetségi Egyetem munkatársának új tanulmánya most felfedte a zombivá változtatás folyamatát — írja a  Phys.

Darázs paraziták kutatók szerint a darazsak a pókok már meglévő szövőmechanizmusa felett veszik át az irányítást, és az ízeltlábúak darázs paraziták segítő darázs paraziták, az ekdizon célozzák meg. A vizsgálatban a szakértők az ismert parazita darazsakra vonatkozó információkat, egy molekuláris elemzés eredményeit, illetve a Costa Ricán a közelmúltban felfedezett fajok megfigyeléseinek adatait használták fel.

Fotó: iStock A kutatók már korábban felfigyeltek rá, hogy az egyes darázsfajok milyen sokféle minták kialakítására képesek rávenni darázs paraziták megtámadott pókokat.

Bizonyos esetekben a hálókészítés több fázisát is befolyásolják, kezdve a helyválasztástól egészen a szövés módszeréig. A jelenség meglepő, hiszen a lárva nem lép érintkezésbe közvetlen módon a pók idegrendszerével.

Navigációs menü

Az élősködők ugyanakkor képesek vegyületeket juttatni áldozataik vérnyirokjába, ahonnan aztán az anyagok az idegrendszerig is eljuthatnak. Gonzaga szerint a korábbi megfigyelések már igazolták, hogy az egészséges pókok vedlés előtt hasonló hálókat szőnek, mint megtámadott társaik. Az elemzések emellett azt is kimutatták, hogy a megszállt példányok ekdizon-szintje igen magas. A szakértők ezért arra jutottak, hogy a darazsak ezt a hormont befolyásolják.

  1. Így nyírják ki a hangyákat a parazita darazsak Pesthy Gábor Először vette videóra egy spanyol természetfilmes, amint a parányi parazita darazsak hangyákra támadnak, hogy lerakják petéiket.
  2. Healthwyze paraziták

A kutatók azt is feltételezik, hogy a paraziták irányításával kialakított minták sokszínűségének hátterében az ekdizonra gyakorolt hatás mértéke áll. Kiemelt fotó: iStock.